Weverspoort in Helmond is weer een stap verder

Zoals een rups ontpopt tot vlinder, zo ontwikkelt Weverspoort zich in de Helmondse binnenstad tot een bruisend woongebied. Dat bezingt cabaretier Joop Vos in een ode aan de buurt, die viert dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd.

In het Weverspark zijn nieuwe en oude bewoners deze vrijdagmiddag samengekomen om te genieten van het aanzicht van hun wijk in verandering. Marc Eggermont, directeur van Woonpartners, bedankt de aanwezige bouwvakkers voor hun inzet bij het realiseren van de woningen. „Vandaag gaat echter vooral om de buurt en haar bewoners.”

Deze bewoners luisteren aandachtig als hun verteld wordt dat de bouwstijl van de wijk geïnspireerd is op de Amsterdamse School. „Maar dan wel de Helmondse klas”, voegt Eggermont snel toe. Enkele architectuurliefhebbers knikken instemmend.

Een van deze liefhebbers is wethouder Gaby van den Waardenburg (D66). Zij is niet alleen enthousiast over het uiterlijk van de woningen, maar ook over het soort. „Helmond is voor het bouwen van veel verschillende woningen.” Waar in Weverspoort eerder veel socialehuurwoningen stonden, is nu gezocht naar een mix van sociale huur, vrijesectorhuur en koopwoningen. De wethouder benadrukt ook dat de huizen ‘duurzaam en betaalbaar’ zijn.

Verdwenen
Bewoners André Beune en Jos van Bussel zijn zeer te spreken over de manier waarop hun wijk de afgelopen jaren is gerenoveerd. „Het kon ook niet anders, maar het is heel mooi geworden”, aldus Van Bussel. Wel merken beide heren op dat veel oorspronkelijke bewoners door de jaren heen zijn verdwenen. „Veel kleinschalige verenigingen (kaartclubs, kleine buurthuizen, red.) bestaan daarom niet meer”, constateert Beune.

Wijkhuis De Fonkel wordt, voornamelijk door de oudere bewoner van Weverspoort, wel nog altijd druk bezocht, zo geeft een groep bewoonsters aan. Ook zij zijn erg tevreden met hoe hun wijk eruitziet. Een van de vrouwen werpt nog eens een blik op het Weverspark, waar haar kleinkinderen vrolijk doorheen steppen.

Contact
Opvallend is dat er tijdens de viering in het multiculturele Weverspoort weinig verschillende culturen te zien zijn. Daar hebben veel bewoners een mening over. Communicatieadviseur van Woonpartners Clémence Roosen geeft aan dat er met de mix van huur- en koopwoningen in ieder geval is geprobeerd de verschillende nationaliteiten zoveel mogelijk met elkaar in contact te laten komen.

Weverspoort is er nog niet, maar iedereen lijkt gelukkig met de ontwikkeling die de buurt doormaakt. Zo zingen veel bewoners opgewekt mee als Joop Vos zijn lied afsluit: „Samen voor een toekomst, samen in de Weverspoort.”

Deel dit bericht

Meer nieuws :

Video: De binnenstad ontpopt als een mooie vlinder

Op vrijdag 14 september 2018 werd gevierd dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Omroep Helmond maakte een uitzending over Weverspoort.

Zonnevlinder: een nieuwe ontwikkeling in Weverspoort

Aan de Willem Beringsstraat, de Jan Stevensstraat, Heistraat en Willem Prinzenstraat, op de grens van Weverspoort en het Zonnekwartier, worden 63 grondgebonden woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens gerealiseerd. Ze komen op de plek waar onlangs de 70 karakteristieke woningen uit 1919 (complex 301) gesloopt zijn. Het project met de mooie naam Zonnevlinder is een van de laatste grote ontwikkelingen binnen Weverspoort, een verwijzing naar het Zonnekwartier en alle complexen met vlindernamen in Weverspoort.

Lied: De Weverspoort

De weverspoort Lied ter gelegenheid van de oplevering van blok 1,2,4, en 14 Geschreven door Joop Vos