Kinderroute door de Binnenstad van Helmond


Op een speelse manier je eigen wijk leren kennen. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen vanaf nu aan de hand van een speurkaart en prentenboekje van alles te weten komen over de Binnenstad. Dan wordt de educatieve kinderroute onthuld, die kinderen langs mooie en bijzondere plekken in de wijk leidt.

In opdracht van gemeente Helmond heeft cultureel onderneemster Saskia Martens een route uitgezet door de Helmondse Binnenstad. “De route begint bij de Fonkel en eindigt in het Weverspark. Onderweg steken de kinderen van alles op over hun eigen wijk. Het is allemaal heel laagdrempelig. Het moet vooral ook leuk zijn.”

Leuk en leerzaam
De route heeft dus een educatief karakter. Zo wordt er stilgestaan bij het verleden van de wijk, de vele kunstwerken die er te vinden zijn en de architectuur. “We willen de betrokkenheid onder de jeugd vergroten. We hopen dat deze route daar een bijdrage aan kan leveren.” De route , die in totaal zo’n drie kwartier duurt, bestaat uit een prentenboekje voor de wat jongere kinderen (4 tot 8 jaar) en een stoere speurkaart voor de oudere kinderen (8 tot 12 jaar).

Anders naar je wijk kijken
Martens, die zelf woont en werkt in de Binnenstad, werkt bij de realisatie samen met vormgever en illustrator Maarten van den Beemt. Beide ondernemers huren een unit in het bedrijvencentrum BRON in de Heistraat. “Maarten en ik hebben in het verleden al meerdere kinderroutes gemaakt. Het blijkt een goede manier om een bepaalde plek beter te leren kennen. Ik merk dat zelf ook. Zo ben ik heel anders naar mijn eigen wijk gaan kijken. Je komt op plekken die ik nog niet kende. Dat is precies de bedoeling. Zo is de route dus niet alleen leuk voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen.”

Opening
Op zondag 5 oktober, tijdens de onthulling van het Carat kunstwerk in het Weverspark, hebben de leerlingen van basisschool de Vuurvogel de route officieel geopend. Het prentenboekje en de routekaart zijn straks gratis te verkrijgen bij de Fonkel, het VVV-kantoor in het centrum van Helmond en bij enkele ondernemers in de Heistraat.

Afbeelding: Maarten van den Beemt.

Deel dit bericht

Meer nieuws :

Video: De binnenstad ontpopt als een mooie vlinder

Op vrijdag 14 september 2018 werd gevierd dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Omroep Helmond maakte een uitzending over Weverspoort.

Zonnevlinder: een nieuwe ontwikkeling in Weverspoort

Aan de Willem Beringsstraat, de Jan Stevensstraat, Heistraat en Willem Prinzenstraat, op de grens van Weverspoort en het Zonnekwartier, worden 63 grondgebonden woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens gerealiseerd. Ze komen op de plek waar onlangs de 70 karakteristieke woningen uit 1919 (complex 301) gesloopt zijn. Het project met de mooie naam Zonnevlinder is een van de laatste grote ontwikkelingen binnen Weverspoort, een verwijzing naar het Zonnekwartier en alle complexen met vlindernamen in Weverspoort.

Weverspoort in Helmond is weer een stap verder

Zoals een rups ontpopt tot vlinder, zo ontwikkelt Weverspoort zich in de Helmondse binnenstad tot een bruisend woongebied. Dat bezingt cabaretier Joop Vos in een ode aan de buurt, die viert dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd.