Zondag 5 oktober feestelijke onthulling van wijkkunstwerk Weverspoort

Carat houdt Helmond bij elkaar. Onder die noemer schenkt Stichting Carat in vijf jaar tijd elke Helmondse wijk een passend wijkkunstwerk. De Binnenstad is nummer negen in de rij. Het Weverspark wordt verlevendigd met een bijzonder labyrint.  Een co-creatie van buurtbewoner Mario Kuijpers en kunstenaar André van Veghel. Op zondag 5 oktober wordt het werk feestelijk onthuld.

Al 23 jaar lang drukt Stichting Carat, een afvaardiging van betrokken Helmondse ondernemers, haar culturele stempel op de stad. Dat heeft onder meer geleid tot de komst van het Carat-paviljoen in stadspark De Warande, de fonteinen en de kerstbomen in de Zuid-Willemsvaart en enkele prachtige kunstwerken in het centrum en de wijken van de stad.

Idee vanuit de wijk

Het project Carat houdt Helmond bij elkaar, past perfect bij onze doelstelling”, stelt bestuurslid Jan van der Velden.Wij willen cultuur op een laagdrempelige manier, voor een groot publiek, gratis toegankelijk maken.” In 2009 is een start gemaakt met het wijkenproject.  In vijf jaar tijd krijgen de elf Helmondse wijken ieder hun eigen kunstwerk. Participatie vanuit de wijk is daarbij van groot belang. “Kunstenaars en betrokkenen uit de buurt kunnen hun voorstel indienen. Zo krijg je een werk dat aansluit bij de omgeving, dat leeft bij de wijkbewoners. Het idee voor het kunstwerk komt dus vanuit de wijk.” Er worden uiteraard wat criteria gesteld aan de werken, die onder meer hufterproof en duurzaam moeten zijn.

Symbolisch
Het idee van Mario Kuijpers om iets met een labyrint te doen, was één van de negen ideeën die werden ingezonden na een oproep in het wijkblad Binnenstad in Beeld. Na overleg tussen Wijkbeheer en Carat bleef een shortlist van vier werken over. De buurtbewoners hebben uiteindelijk besloten welk idee werkelijkheid wordt. De passie van Kuijpers voor labyrinten, maakte diepe indruk tijdens de presentatie. Kuijpers nam na het verlossende woord direct contact op met André van Veghel. “Mario had het idee, ik heb daar als kunstenaar handen en voeten aan gegeven. De samenwerking verliep direct heel goed. Ik ben veel meer te weten gekomen over de symboliek van een labyrint. Het staat voor je levensweg, waarin je allerlei obstakels overwint. In het midden plaatsen we een vuurvogel, die staat voor de wederopstanding.” Symboliek speelt een belangrijke rol in het werk. Zo bestaat het labyrint uit precies 360 stenen, ze staan voor 360 graden, de cirkel van het leven. “We hebben ook heel duidelijk de link met de omgeving gezocht. Helmond staat bekend als textielstad, het weven leeft in de Binnenstad in het bijzonder. Het labyrint is als het ware een in elkaar geweven patroon. Ook de drie Weversspoelen die onderdeel uitmaken van het kunstwerk, verwijzen naar dat verleden.”

Kleurrijke Binnenstad
Jan Terbeek van Stichting Wijkbeheer Binnenstad is heel tevreden met het resultaat. “Dit werk past perfect bij de Binnenstad, bij het Weverspark en bij het verleden van deze wijk. Een kleurrijk werk dat er écht uit springt. Ik vind het prachtig dat het kunstwerk een plekje krijgt in het amfitheater, waardoor praktisch gebruik en kunst in elkaar op gaan. Kinderen mogen hier gerust spelen.” Overigens waren door dat praktische gebruik niet alle wensen van het duo achter het werk realiseerbaar. Want struikelen over de stenen van het labyrint is bijvoorbeeld geen optie. “Alles is in goed overleg met Stichting Carat, Wijkbeheer en de kunstenaars verlopen”, vertelt Van der Velden.

Onthulling
De onthulling van het werk is op zondag 5 oktober. De ontvangst is om 12.00 uur bij Wijkhuis de Fonkel. De leerlingen van Basisschool de Vuurvogel en een aantal genodigden zijn daarbij aanwezig. Om 13.00 uur volgt de onthulling, voor iedereen toegankelijk, in het Weverspark. De leerlingen van de basisschool hebben de doeken die het werk in eerste instantie verhullen, kleurrijk versiert. Zowel wethouder Stienen (cultuur) als wijkwethouder De Vries zijn aanwezig. Stadsharmonie Phileutonia zorgt voor de muzikale omlijsting.

Foto:
Pressvisuals.com
Deel dit bericht

Meer nieuws :

Video: De binnenstad ontpopt als een mooie vlinder

Op vrijdag 14 september 2018 werd gevierd dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd. Omroep Helmond maakte een uitzending over Weverspoort.

Zonnevlinder: een nieuwe ontwikkeling in Weverspoort

Aan de Willem Beringsstraat, de Jan Stevensstraat, Heistraat en Willem Prinzenstraat, op de grens van Weverspoort en het Zonnekwartier, worden 63 grondgebonden woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens gerealiseerd. Ze komen op de plek waar onlangs de 70 karakteristieke woningen uit 1919 (complex 301) gesloopt zijn. Het project met de mooie naam Zonnevlinder is een van de laatste grote ontwikkelingen binnen Weverspoort, een verwijzing naar het Zonnekwartier en alle complexen met vlindernamen in Weverspoort.

Weverspoort in Helmond is weer een stap verder

Zoals een rups ontpopt tot vlinder, zo ontwikkelt Weverspoort zich in de Helmondse binnenstad tot een bruisend woongebied. Dat bezingt cabaretier Joop Vos in een ode aan de buurt, die viert dat er weer 89 nieuwe woningen zijn opgeleverd.